Detská izba- inšpirácia pre rodičov, ktorí nevedia kde začať.

izba pre dievca skolacku

Mnoho rodičov hľadá inšpiráciu, ako zariadiť izbu ich grgíka, pretože zariaďovanie detskej izby či už pre škôlkára alebo školáka je ozajstnou výzvou. Vlastná izba je veľkým krokom v živote dieťaťa, je to jeho prvé stretnutie s nezávislosťou. V tomto veku sú deti pripravené mať svoj vlastný životný priestor, no ešte nie sú dosť nezávislé na to, aby sami vedeli, ako by mala ich izba vyzerať. Tak im pomôžte 🙂 Je to len na Vás, aby ste vytvorili dokonalú rovnováhu medzi Vašim výberom a želaniami dieťaťa. Pretože sú to práve tí dospelí, ktorí robia všetky dôležité rozhodnutia, napríklad dizajn miestnosti, výber nábytku a farba stien. 

Aká by mala byť vysnívaná detská izba?

„Ak práve zariaďujete detskú izbu, v prvom rade by ste mali vedieť, že neexistuje univerzálne pravidlo o tom, ako by mala miestnosť vyzerať. Existuje však niekoľko základných zásad, ktorými sa môžete riadiť.“: hovorí interiérová dizajnérka Viktória Lukáčová z V-dizajn.sk

Ako rozdeliť detskú izbu - izba pre dievča
Ako rozdeliť detskú izbu – Izba pre dievča

Logická a funkčná

„Decká“ izba ako jej zvyčajne hovoríme, by mala v celku tvoriť detský svet v jednej miestnosti. Plniť by mala viacero funkcií naraz. Pravidlo dennej a nočnej zóny, ktoré sa rieši pri zariaďovaní komplexných interiérov, je potrebné uplatniť aj v detskej izbe. Aby izba spĺňala logickú funkčnosť priestoru, je potrebné rozdeliť izbu na priestor na hranie – obývačka, priestor na spanie – spálňa, detský stolík so stoličkami – tvorenie, učenie a odkladací priestor – šatník. A to všetko je potrebné riešiť zvyčajne na 15 m2. Aby bola izba nielen funkčná, ale aj krásna, chceme jej vdýchnuť ideu.

Idea a farba

Farba steny v detskej izbe

Idea miestnosti by mala odrážať osobnosť dieťaťa. Farby, doplnky, posteľ, nábytok či police by mali byť atraktívne pre vaše malé dievčatko alebo chlapca. Ak plánujete priestor pre školáka alebo tínedžera, nezabudnite s ním prediskutovať jeho záujmy. Ak sa dieťa zaujíma o šport, geografiu, hudbu, cestovanie, knihy, históriu, superhrdinu atď., prečo z toho neurobiť hlavnú tému? Vášmu dieťaťu prinesie nesmiernu radosť a Vám uľahčí prácu. Aké farby do detskej izby? Ružová pre dievčatko a modrá pre chlapca je klasická myšlienka, čo nás pri zariaďovaní izbičky napadne. Nebojte sa však podľahnúť moderným trendom a trochu experimentovať. Napríklad aktuálnym trendom pre rok 2020 je koralová farba.

Nábytok do detskej izby

Písací stôl v detskej izbe
Zdroj: Bonami.sk

Deti rastú rýchlejšie, ako si dokážeme predstaviť, a preto, keď zariaďujeme detskú izbu, pri výbere nábytku by sme mali zvoliť neutrálnu farebnú paletu, ktorú môžeme ľahko prispôsobiť veku dieťaťa; keď je malé, môžete izbu ozdobiť zábavnými, farebnými jednorazovými a vymeniteľnými predmetmi, ako sú vankúše a poťahy alebo nálepky. Na trhu je množstvo dostupných nábytkov, farebných kombinácií, tapiet a nápadov. Bezpečnosť je však na prvom mieste. A preto myslite na vlastnosti, ktoré by mali zariaďovacie prvky plniť: bezpečné, pohodlné, jednoduché a funkčné. Je dôležité vyhnúť sa ostrým hranám nábytku, uprednostnite zaoblené a vyhnite sa všetkým možným ťažkým predmetom na policiach.

Aké osvetlenie?

Osvetlenie v detskej izbe
Zdroj: svet-svietidiel.sk
  1. Izba by mala byť zábavná a mala by odzrkadľovať všetko šťastie a zábavu sveta. Jednou z tých vymeniteľných prvkov, vďaka ktorým bude miestnosť vyzerať vzrušujúco za pár sekúnd, sú svietidlá, ktoré vnesú teplú atmosféru do izby. Svetlo priamo vplýva na psychiku a momentálne pocity každého z nás. Odporúčame použiť centrálne svietidlo, ktoré bude prisadené k stropu a nebude brániť pri hre. Doplnkovými svetlami môžete rozžiariť jednotlivé zóny a prispôsobiť momentálnej aktivite, či už by ste chceli, aby pôsobilo na Vaše dieťa utlmujúco alebo naopak ho povzbudilo v aktivite.

Doplnky do detskej izby

Dievčenská detská izba
Zdroj: mojnabytok.sk

Zapojte dieťa do rozhodovania a neskôr do samotnej dekorácie. Nebojte sa spoločne popustiť uzdu fantázie. Hračky môžu slúžiť ako ozdoba, pretože prichádzajú v rôznych farbách a veľkostiach a určite sú to, čo vaše dieťa bude milovať. Pridajte do postele veľa rôznych farebných vankúšov. Stenu môžete ozdobiť fotografiami alebo kresbami vášho dieťaťa. Posteľ orientovaná k oknu znamená krásny výhľad z perín. Nezabúdajte na úložné priestory na hračky. Izbu krásne doplní okrúhly „guľatý“ koberec. Pribudnú však návštevy nových kamarátov zo školy, ktorých pohodlne usadíte napríklad na moderný pletený puf alebo sedací farebný vak. Ak máte izbičku väčšiu, nebojte sa vyplniť priestor. Výborným nápadom sú aj detské pohovky.

Detská izba pre školáka

Pokiaľ si netrúfate túto výzvu prijať a cítite, že by ste celý návrh detskej izby najradšej prenechali na profesionálov, smelo do toho. Prvú pomoc nájdete jednoducho na AZET.SK.

REKLAMA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *