Ako zvýšiť energiu – tipy pre unavené mamičky

ako zvýšiť energiu

Často sa mamičky na materskej (vlastne aj tie mamičky, ktoré chodia do práce) ponosujú, že sú unavené a cítia sa pod psa. Potrebujú stále KÁVU a najradšej by hneď doobeda zaliezli späť do postele. Poznáte to? Čítajte ďalej a dozviete sa, ako zvýšiť energiu a že jednoduchá úprava stravy vás vie dať späť do vašej bývalej pohody.

1. Nikdy nevynechajte raňajky.

Vynechávanie raňajok u vás zvyšuje šancu, že sa vaše telo bude snažiť nájsť chýbajúcu energiu vo forme cukrov. Vy budete mať vkuse chuť na niečo sladké a to teda vôbec nie je spôsob, ako mať viac energie. Zvyčajne sa budete snažiť dohnať vynechané jedlo k večeru a takýto nevyrovnaný prísun stravy má za následok nielen únavu, ale aj priberanie. I keď nemáte čas, alebo nie ste väčšinou ráno hladná, dajte si kúsok ovocia či pár čerstvých orieškov, prípadne jogurt a hneď pocítite ten rozdiel. Ak máte čas, raňajky z vajíčok sú výborným jedlom, čo nám dáva energiu.  

Ako zvýšiť energiu - zdravé raňajky z vajíčok

2. Vaše telo potrebuje na zabezpečenie celodennej energie minerály a vitamíny.

Železo je potrebné na prenos kyslíka do buniek – mnohým ženám železo chýba, a preto si pre istotu dajte spraviť rozbor krvi u lekára, ak si myslíte, že ho nemáte dostatok. Skvelým zdrojom železa je červené mäso, strukoviny, špenát, sezamové semiačka, tofu, sušené marhule a olivy.

Magnézium – dobrým zdrojom je listová zelenina, tekvicové semiačka, čerstvá bazalka a koriander, sezamové semiačka, tahini a humus, kešu oriešky, halibut, kokosová voda a mandle.

B vitamíny – výborné potraviny bohaté na energiu sú slnečnicové jadierka, kurča, hrášok, rímsky šalát, losos, brokolica, paprika, čierna fazuľa jogurt, špenát, avokádo, kukurica, sladký zemiak teda batát, mandle, šošovica, tuniak, morčacie mäso a treska.

Aminokyseliny – tie sú základným stavebným prvkom bielkovín a potrebujeme hneď niekoľko aminokyselín, aby sme vedeli vyprodukovať optimálne množstvo energie. Zahrňte do stravy mäsité pokrmy, ako ryby, mäso, vajíčka, či mlieko, ktoré vám dodajú potrebné množstvo aminokyselín, aby ste si vystačili s energiou na celý deň.

3. Dodržujte pitný režim.

Dehydratácia spôsobuje únavu a zvýšený príjem kofeínu počas dňa dehydratáciu len zhoršuje. Častejšie pitie po malých dúškoch je základom, ako zvýšiť energiu. Ak vám robí problém piť čistú vodu, skúste si ju ochutiť malým šplechom citrónu alebo limetky, aby sa Vám ľahšie pila.

4. Prestaňte maškrtiť.

Áno, bohužiaľ, i keď sú keksíky a čokoláda veľká mňamka, ktorá vám môže dodať energiu, tieto sladkosti si následne vypýtaju krutú daň v podobe náhle zníženej hladiny cukru. To bude mať za následok ešte väčšiu únavu a potrebu spánku. Namiesto takéhoto maškrtenia, siahnite po chuťovkách ako hummus (kúpite v Lidli), mix orieškov a hrozienok (tiež kúpite v Lidli), surová mrkva, olivy, či avokádo. Vhodný je aj pohár vody, ktorý vypite medzi jedlami.

5. Dajte si bielkovinové jedlo na obed.

Pretože, i keď si to ani neuvedomujeme, ak si dáme na obed vysoké množstvo sacharidov (aj keď sú celozrnné) a primálo bielkovín, môžeme očakávať krízu v podobe poobedného ťahania na šlofíka. Proti únave a vyčerpaniu skúste vo svojom obede vyvážený prísun žívín zahrnutím bieleho mäsa, vajíčok, rýb, orechov alebo strukovín, namiesto cestovín a chlebu.

Tu je niekoľko našich nápadov na jedlá, ktoré vám zabezpečia zvýšenie energie na celý deň. Recepty sú predovšetkým rýchle a ľahké.

Omeleta so špenátom
Losos, pstruh alebo makrela s pestom a brokolicou
Pečené batáty s rukolou a avokádovým šalátom
Wok s tofu, špenátom, červenou mäsitou paprikou, brokolicou a kešu
Hummus s paprikou
Grilovaný steak s rímskym šalátom

Pre viac informácií o správnej výžive navštívte Erikin web Efresh.sk. Vždy sa poraďte so svojim všeobecným lekárom, pokiaľ máte obavy o svoje zdravie. Odporúčania v tomto článku nenahrádzajú profesionálnu lekársku starostlivosť a zodpovednosť za akékoľvek vzniknuté choroby a zranenia nenesie portál grgyaprdy.sk


Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *