Tieto knihy o rodičovstve a výchove vám pomôžu byť lepším rodičom.

najlepsia kniha o vychove

Napadlo Vás už niekedy, či sa dá vychovávať lepšie? Dá sa vychovať šťastné dieťa a mať s ním pekný harmonický vzťah, založený na dôvere? Mnohí dnešní rodičia sú skeptickí voči starým zaužívaným metódam. V kútiku duše cítia, že to môže ísť aj ináč, len nevedia ako začať. Faktom ostáva, že žiadna knižka vám nedá dokonalý návod na obsluhu vášho dieťata. Na knižnom trhu je však niekoľko odborných kníh o výchove detí, ktoré naozaj stoja za prečítanie. Tu je náš prehľad TOP kníh, ktoré už mnohým rodičom pomohli a ktoré by ste mali aspoň prelistovať, pokiaľ vám záleží na tom, aby vaše deti vyrástli šťastné a v budúcnosti stáli pevne na zemi.

5 jazykov lásky pre deti – Gary Chapman Ross Campbell

Päť jazykov lásky pre deti

Ak máte pocit, že vaše dieťa vám nerozumie, ako keby ste hovorili inou rečou, i keď vo vás koluje rovnaká krv, je pravdepodobné, že vaše komunikačné štýly sú rozdielne. Jazyk lásky rodiča môže byť úplne iný ako jazyk lásky dieťaťa. To prináša zranenia a nedorozumenia. Vďaka tejto knihe objavíte primárny jazyk lásky vášho dieťaťa a naučíte sa mu efektívne vyjadriť vašu lásku – nadobudne tak istotu, že ho milujete a prejaví sa to na jeho postoji a správaní.

Pozrieť cenu v Pantarhei.sk

Klub nerozbitných detí – Slávka Kubíková

Dieta bez tabletu

Z knihy o výchove Klub nerozbitných detí budete mať okamžite dobrý dojem. Je to inšpirujúca, sviežo napísaná kniha o hľadaní strateného detského šťastia v dobe tabletov a instantných riešení. Na rozdiel od prekladov americkej výchov­nej literatúry je táto kniha o výchove šitá na mieru slovenským rodičom a reflektuje našu realitu. Podložená výskumami a názormi odborníkov, je doplnená o rozhovory so slo­venskými expertmi. Každý z nich je autoritou v jednej z dôležitých oblastí, ktoré potrebujeme rozvíjať u našich detí. Aby zvládli náročnú dobu, v ktorej budú žiť. Aby sa stali nerozbitnými.  V knihe nájdete množstvo zaujímavých postrehov, na ktoré zabúdame alebo prehliadame pri výchove detí. Nájdete tu veľa príkladov zo života a rady, ako čo najlepšie vychovávať deti v dnešom mobilmi ovenčenom svete.

Pozrieť cenu na Martinus.sk

Nájdite si svojho marťana – Marek Herman (v češtine)

najdete si sveho martana

Každý máme v sebe nejakého malého marťana, ktorý ovplyvňuje naše správanie, reakcie, ale aj pocity. Kľúčom k budovaniu zdravých vzťahov, osobného rozvoja a pochopenia našich malých detí, je schopnosť vidieť, hovoriť a myslieť marťansky. A ako na to? To je práve obsahom tejto vynikajúcej knihy. V knihe Najdi si svého marťana vás Marek Herman inšpiratívnym spôsobom navedie na cestu, ako žiť spokojne sám so sebou, ako nájsť stratenú rovnováhu vo vzťahu s partnerom a ako úspešne vychovať svoje deti. Okrem toho, pomôže pochopiť dôležitosť roly rodiča, čo zdôrazňuje prostredníctvom užitočných rád a príkladov. Ak tápete vo vzťahu s detmi či životným partnerom, táto kniha je určite pre vás.

Pozrieť cenu v Pantarhei.sk

Ako hovoriť, aby nás deti počúvali – Adele Faber a Elaine Mazlish

Ako hovorit, aby nas deti pocuvali

Svetový bestseller a vynikajúca pomôcka pre rodičov, ktorí chcú vychovávať svoje deti alternatívne k bežným metódam (aka počkaj, dám ti na zadok!) a pre tých, ktorí si už so svojimi „pokazenými“ deťmi nevedia rady. Názov knihy o výchove doslova zodpovedá tomu, čo v knihe nájdete. Poskytuje návody krok za krokom na zlepšenie a posilnenie vzájomných vzťahov v rodine a porozumenia medzi rodičmi a deťmi. Vhodnou pomôckou sú kreslené ukážkové situácie s odporučeným priebehom dialógu, kde snahou je zlepsit výchovný proces a vytvárať zo svojich detí plnohodnotne sebavedomé ľudské bytosti, a to všetko pevnom základe harmonickom vzťahu medzi rodičom a dieťaťom.

Pozrieť cenu na Bux.sk

Psychológia pre milujúcich rodičov – Jana Bašnáková Eva Vavráková Jana Zemandl

Psychologia pre milujucich rodicov

Jedinečná kniha nie len pre budúcich a čerstvých rodičov, ktorí nechcú počas prvého roka bábätka nechať nič na náhodu.

Tri psychologičky, české vedkyne a mamy píšu o prvom roku života bábätka prakticky a ľudskou rečou, podložené svetovými výskumami. Niekoho môže odradiť cenou, no obsah knihy vás čoskoro presvedčí, že v ruke držíte drahocennosť. Po prečítaní tejto knihy vás už nebudú trápiť otázky typu: Nechať dieťa plakať, alebo ho brať hneď do náručia? Koľko a ako bábätko stimulovať? Čo robiť, aby dobre spalo? Čo prežíva bábo? Čo ho stresuje? Ako mať múdre dieťa? Čo je najdôležitejšie v prvom roku pre to, aby sme dieťatku postavili základy pre šťastný život?

Za veľmi praktický považujeme súhrn na konci každej témy, čo uľahčuje rýchlo dohľadať potrebnú infošku, ktorá nám akurát vypadla z nášho materstvom poznačeného mozgu.

Pozrieť cenu na Gorila.sk

Respektovat a být respektován (v češtine)  – Pavel Kopřiva Jana Nováčková Dobromila Nevolová Tatjana Kopřivová

Respektovat a byt respektovan

Táto kniha vám zmení obraz o výchove detí a budete banovať, že ste ju objavili až teraz. Kniha je vhodná pre všetky medziľudské vzťahy, rodičovské, partnerské či priateľské. Podstatou je, že chtiac-nechtiac je v nás zakorenená tendencia k výchove založenej na poslušnosti, tak, ako to bývalo úplne bežné ešte v pomerne nedávnej dobe. Cítime, že to nie je ono, ale nevieme, akým modelom nefunkčný systém nahradiť. A práve v tejto úžasnej knihe autorov, zaoberajúcich sa výchovou detí dlhý rad rokov, sa presvedčíme, že opakom poslušnosti nie je neposlušnosť, ani vzdorovitosť, ale zodpovednosť. Túto knihu považujeme za najlepšiu knihu o rodičovstve a výchove a mala by byť rozdávaná v pôrodniciach ako povinné čítanie.

Pozrieť cenu na Martinus.sk

Zhrnutie: 

Ak zavediete aspoň jednú malú zmenu z ponúkaných knižných riešení, veľmi rýchlo postrehnete, aký pozitívny dosah to bude mať nie len na vašu ratolesť, ale aj na celú rodinu, počnúc Vami. Držíme palce! 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *