Ako sa po pôrode dostať do formy?

cvičenie po pôrode

Z článku „Cvičenie počas tehotenstva. Áno či nie?“ sme sa o Saške dozvedeli, že vďaka cvičeniu počas tehotenstva nemusela podstúpiť sekciu. Jej synček mal stočenú hlavičku a ona musela veľa tlačiť. V našom článku sme sa popýtali na to, ako sa vieme po pôrode dostať do formy a takisto nás zaujímal Saškin názor na cvičenie počas dojčenia.

Ako dlho ti trvala rekonvalescencia po ťažšom pôrode?

Zotavila som sa pomerne rýchlo, za čo mega vďačím svojmu trénovanému telu. Po šestonedelí som už bola úplne pripravéná na tréning, takže som pozvolna začala druhý mesiac po pôrode. Naozaj treba počúvať vlastné telo, ono vám najlepšie povie čo môžete robiť.

Dojčila si, resp. dojčíš počas cvičenia?

Dojčím už 14 mesiacov na požiadanie. Malý miluje prsíčka. 🙂 Na mlieko nemá moje cvičenie žiaden vplyv, to sú iba čisté mýty.

dojčenie počas športu

Začala si precvičovať konkrétne partie, resp. ako si nabehla po pôrode na cvičenie?

Od začiatku som po pôrode začala trénovať cviky na spevnenie stredu tela, takzvané core, na čo sú zamerané aj moje skupinové cvičenia. Sú to cviky na brušné a chrbtové svaly a stabilizačný systém, čo každá mamina ocení. Samozrejme sú tam zahrnuté aj cviky na zadok, boky, stehná a ramená. Takže super kombo na pevné telo a problematické partie.

Máš skúsenosť s diastázou? Vieš nám poradiť, ako s ňou bojovať a či je potrebný sťahovací pás?

Pár mojich klientiek má diastázu. Takýmto klientkám odporúčam, vyhýbať sa cvikom na priamy brušný sval. Takže sa zameriavame iba na šikmé brušné svaly a boky. Nie, sťahovací pás nepoužívam, nie je potrebný. Niektorým mamičkám môže pomôcť pri bolestiach chrbta a cítia sa celkovo pevnejšie, a tak nehovorím apriori nie, ale zázraky netreba čakať.

diastáza

Veľa čerstvých mamičiek necvičí, resp. si nájde argument, že nemôže cvičiť, pretože im nemá kto postrážiť dieťa. Ty však stíhaš aj trénovať klientov. Preto by ma zaujímalo, kde máš syna, keď cvičíš?

Keď trénujem, malého mám u svokry. Ona sa poteší, a ja si kvalitne zacvičím. Myslím si, že žena by mala mať čas aj sama na seba. Tá hodina a pol sa dá zvládnuť s partnerovou alebo rodinnou pomocou.

Čo by si chcela našim mamičkám odkázať?

Ešte raz vrele odporúčam pohyb už v tehotenstve. Je to spôsob, ako to celé lepšie zvládať, cítiť sa skvele aj s rastúcim bruškom, rapídne nepribrať a potom nemať psychické problémy. Samozrejme, najlepší je pohyb v kombinácii s bohatou plnohodnotnou stravou. Sama som pribrala len to, čo som potom porodila. Telo sa oveľa rýchlejšie regeneruje, budete rýchlo po pôrode fit a cvičenie vám môže výrazne pomôcť aj vrámci pôrodu. Budete mať viacej sily a vytrvalosti. To budete určite potrebovať. A tá odmena, tá je neopísateľná.

REKLAMA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *