Ako naučiť dieťa na nočník? Vieme, ako na to!

detské nočníky

Plienky, pokakané plienky, látkové plienky, AIO plienky, popišané plienky, nohavičkové plienky a zase plienky sú nočnou morou každej mamičky malého dieťaťa, ktoré ešte nechodí na nočník či na záchod.

Boj s plienkami

Zorientovať sa v širokej ponuke jednorazových aj látkových plienok nie je jednoduché, oba typy však spája, že by sme sa ich chceli zbaviť raz a navždy. Čo však máme robiť, keď náš miláčik je na plienky zvyknutý a nemá ani náhodou chuť niečo na situácii meniť. Potrebu vykonáva kedy chce, kde chce a aj tak je v suchu.

V prvom rade si treba uvedomiť, že pokiaľ má dieťa pocit, že s plienkou mu je dobre a je spokojné, nemá dôvod, prečo by sa s ňou chcelo rozlúčiť. Môžeme ho od malička posádzať na nočník, ale po roku a celkovo čím je staršie, začne prejavovať vlastnú vôľu a osobnosť, musí byť odplienkovanie jeho rozhodnutím.

My ho môžeme len správne nasmerovať, aby sa rozhodlo tak, ako si predstavujeme. 🙂

Ako ho namotivovať?

  1. Musí to byť veľkáčska vec
  2. Musí to byť zábava
  3. Musí to byť pohodlnejšie, ako plienka
  4. Musí to byť správne načasované
  5. Nesmie to byť príliš komplikované

1. Musí to byť veľkáčska vec

Deti radi napodobňujú dospelých, radi robia to, čo robia aj ich rodičia. Preto vždy, keď ide na záchod mama, posadí na nočníčku vedľa seba aj dieťa. Samozrejme nie s plienkou na zadku. Existujú aj také schodíky k záchodu pre deti.  Keď sa dieťaťu niečo podarí, náležite ho vychváli, aký je už veľký, šikovný a podobné bláboly. Hovoriť o dieťati aj pred otcom, samozrejme úplnou náhodou, tak aby to počulo.

2. Musí to byť zábava

Na to slúžia rôzne cikacie bábiky, videá a knižky o odplienkovaní a vylučovaní zamerané na deti. Môžete ich nájsť napríklad na youtube (učíme sa na nočník, potty training, potty song a podobne). Chlapci môžu vonku polievať kvetinky, triafať mravce, triafať na obrázok nalepený v záchode a podobne. Keď máte doma dve malé deti, môžu medzi sebou súťažiť, kto sa vypišá skôr.
Ak má dieťa nejaké obľúbené miesto, kde chodí na potrebu, posadíme ho tam aj s  nočníkom. Treba si to odsledovať, často sú to skryté miesta (po stolom, za gaučom a podobne).

3. Musí to byť pohodlnejšie, ako plienka

V tomto sú veľmi výhodné látkové plienky. Dieťa pocíti, že vykonalo potrebu, okrem toho sú ťažšie a objemnejšie ako jednorázovky. Aj pre matku sú väčšou motiváciou na to, aby dieťa odplienkovala, pretože s nimi je o niečo viac práce ako s jednorázovkami. Nie je to však nič hrozné (pri oboch deťoch som používala látkové plienky cez deň a jednorázovky cez noc, takže to viem porovnať), a preto by som ich určite odporučila.

Niekedy majú deti obdobia, keď sa im na nočník nechce. Experimentujú a skúšajú nové veci  a aj hranice. Vtedy  je na nás rodičoch, aby sme ich opäť správne nasmerovali. Moja malá sa  napríklad vo veku 2,5 roku rozhodla, že bude vykonávať veľkú potrebu opäť do nohavíc.  Bol to čistý truc, pretože minimálne rok už chodila normálne na nočník a na vécko.  Dohováranie nepomáhalo, tak som musela vymyslieť niečo účinnejšie. Príbeh o tom, že  hovienka sa môžu umývať len studenšou vodou, lebo teplá vodička ich nevie tak dobre  umyť. Vždy pri umývaní som potom nenadávala, len som jej kľudne hovorila: „Aká je  škoda, že to musíme takto umývať, ale vieš teplá vodička by to neumyla, nevadí nabudúce  sa ti to  podarí…“ Samozrejme voda nebola až taká studená, ale popísala som ju, ako keby bolo z nejakého ľadovca. Sila sugescie funguje a po týždni začala opäť chodiť na nočník.

látkové plienky

4. Musí to byť správne načasované

Deti chodia často na záchod po zobudení (ráno, aj v noci aj po poobedňajšom spánku), po jedle (10 až 20 minút), niektoré deti aj počas jedla. Preto bola v starých komunistických stoličkách na kŕmenie, diera na nočník, po návrate domov. Dobré je, dať dieťa vypišať aj pred odchodom na  prechádzku. Matky praktizujúce bezplienkovú metódu (žiadne plienky od narodenia, čo je podľa mňa trošku extrémne hlavne v našom klimatickom pásme) si dokonca zapisujú časy a situácie, kedy ich dieťa vykonalo potrebu a podľa toho potom dieťa dávajú na záchod (existujú aj nočníčky pre deti, ktoré ešte samostatne nesedia, aby si neničili chrbátik).

5. Nesmie to byť príliš komplikované

Najjednoduchšie sa chodí na nočníček tak, že dieťa má povedzme len pančušky. Keď povie, že už musí na nočník, nám trvá len pár sekúnd ho tam posadiť. Dobré je aj zachytiť dieťa, ktoré nestihlo povedať, že potrebuje ísť na potrebu a rýchlo ho dať na nočník, aby tam dokončilo, čo začalo.  Treba sa však pripraviť na to, že budete potrebovať viac párov pančušiek za deň a aj poutierať zopár mláčok. Jednoduchšie je začať odplienkovať v lete alebo koncom jari, keď na sebe nemáme toľko vrstiev a trávime viacej času vonku.

Nie je to malina, ale…

Odplienkovanie nie je malina, ale všetci ho raz zvládneme. Treba len deti chváliť, obrniť sa trpezlivosťou, vytrvať a  nevzdávať sa pri neúspechoch. Nezabúdajte ani na seba, vy ste tí, ktorí musia prať plienky, utierať mláčky a umývať dieťa po nehodách.  Čo takto sa odmeniť? Za každú jednorázovku, ktorú nepoužijeme si odložiť 20 centov a po mesiaci si za ušetrené peniažky kúpiť nejakú odmenu. Možno to bude len keks, možno lak, možno aj niečo väčšie. A neušetríte len peniaze. Každá jednorazová plienka sa rozkladá 200-400 rokov (prvý rok ich dieťa potrebuje cca 2500, potom 1500-1800 ks ročne) a na jej výrobu sa spotrebuje približne liter ropy, ktorá nepatrí k obnoviteľným zdrojom energie. Preto používaním látkových plienok a skorším odplienkovaním pomáhate chrániť našu planétu.

Prajeme vám teda veľa úspechov a pevné nervy. 😉

Zdroj: Youtube

REKLAMA
Feedo.sk: Autosedacky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *